Propaganda Yayınları - Yazarlar

alfabetik sırayla

Barış Akkurt Osmaniye’de doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde başladığı mühendislik öğrenimini yarım bırakarak sosyal bilimler okumaya karar verdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Halen İstanbul’da yaşamaktadır. 2011-2012 yıllarında yayında olan, ağırlıklı olarak kültür-sanat haberlerinden ve sokak röportajlarından oluşan dipdalga.net isimli sitenin editörlüğünü yaptı.

Alp Aslan Ankara doğumludur. Eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Bir süre ara verse de kısa filmle uğraşmaktadır, ayrıca çeşitli edebiyat dergilerinde öyküleri yayımlanmıştır. 2008 yılından beri eleştirel gezi yazıları yazmaktadır. 2016’dan bu yana Helikon Art Center’da yöneticilik ve kimi zaman küratörlük yapmaktadır.

Can Başkent İstanbul'da doğdu. ODTÜ'den matematik ve felsefe lisans derecelerini aldıktan sonra, Amsterdam'da mantık yüksek lisansı, New York'ta bilgisayar bilimleri doktorası yaptı. Ardından, önce Sorbonne ve École Normale Supérieure'e bağlı bir felsefe enstitüsünde, sonrasında da Fransız ulusal bilgisayar bilimleri enstitüsü INRIA'da araştırmacı olarak çalıştı. Sonrasında da İngiltere'de Bath ve Oxford Brookes Üniversitelerinde araştırmacı olarak çalıştı. Halen, Londra Middlesex Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri bölümünde öğretim üyesidir. Araştırma alanları mantık, oyun kuramı ve bilişim ahlakıdır. "Vicdani Ret Yazıları" kitabı 2010'da (gözden geçirilmiş Propaganda Yayınları baskısı 2015'te), "Türler ve Cinsler" 2011'de (gözden geçirilmiş Propaganda Yayınları baskısı 2015'te), Zülal Kalkandelen'le beraber kaleme aldığı "Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi" 2013'te, "Aykırı Yazılar" 2015'te, Nişanyan'a katkı sunduğu "Swami Dayananda Saraswati’nin Kuran Eleştirisi" 2018'de, Manifold yazılarını topladığı "Möbius Şeridi" 2021'de yayınlandı. Matematik felsefesi üzerine bir Imre Lakatos çevirisi olan "Kanıtlar ve Çürütmeler" ise 2014'te yayınlandı. Birçok kitaba makale katkısında bulundu. ABD'de Institute for Anarchist Studies'den araştırma fonu alan ilk Türkiyeli araştırmacı oldu. "Food not Bombs" ve diğer birçok sosyal harekette aktif yer aldı, "Osman Evcan'a Vegan Yemek" kampanyasını başlattı. Sosyal aktivizm üzerine Avrupa ve ABD'de çeşitli konuşmalar yaptı. Propaganda Yayınları'nı 2011 yılı başında kurdu. Kişisel sitesi: canbaskent.net

Nurettin Çalışkan 1979 yılında ODTÜ Matematik Bölümü'ne girdi. 1985 yılında lisans eğitimini bitirdikten sonar aynı bölümde yüksek lisans eğitimine başladı. 1988 yılında yüksek lisans, 1995 yılında doktora programını bitirdi. Aynı dönem içinde ODTÜ Matematik Bölümü'nde asistanlık yaptı. Asistanlık yaptığı dönemde ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. 1995-2002 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde, sonrasında sırasıyla Doğuş Üniversitesi'nde, Yeditepe Üniversitesi'nde, Işık Üniversitesi'nde ve Namık Kemal Üniversitesi'nde çalışmıştır. Matematik Dünyası dergisinde yazıları da yayımlanan yazarın ayrıca "Matematik ve Hata" isimli bir kitabı da bulunmaktadır.

Sait Çetinoğlu, insan hakları aktivisti ve yakın dönem tarihi ile "azınlıkların"/muktedir olmayanların hakları ve tarihleri üzerine çalışan bir araştırmacıdır. Türkiye içinde ve dışında bir çok dergi ve gazete ile internet sitelerinde makaleleri yayınlanmaktadır. Türkiye içi ve dışında bir çok kitaba da katkıda bulunmuştur ve bulunmaktadır. Yakın dönem tarihi ile ilgili "Ekonomik ve Kültürel Genocid Varlık Vergisi 1942-44" ile "Ermeni Soykırımında Yok Ediciler ve Edemli Müslümanlar" başlıklı özgün çalışmaları, Fikret Başkaya ile birlikte "İttihatçılıktan Kemalizme ve Türkiyede Azınlıklar", Ragıp Zarakolu ve Teofanis Malkidis ile birlikte "The Greek Genocide: The Mass Crime in Pontus", Mahmut Konuk ile birlikte "Öncesi ve Sonrası ile 1915 inkar ve yüzleşme" ve "Türkiyede ifade özgürlüğü ve İsmail Beşikçi" gibi ortak çalışmaları başlıca çalışmaları arasında sayılabilir.

Tufan Çelebi Mühendislik eğitimini Türkiye'de tamamladıktan sonra yurtdışında çeşitli ülkelerde bilişim alanında danışmanlık yapmaya başladı. Halen yurtdışında ikamet etmektedir. Din ve mitoloji alanlarına ilgi duymakta, bu alanlarda araştırmalar yapmaktadır.

Savaş Çoban Sinop’ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Lisans öğrenimini Uludağ Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yaptı. Doktorasını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tamammladı. Medya ve siyaset üzerine ulusal ve uluslararası dergilerde makaleler yayımladı. Halen, “bağımsız araştırmacı” olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Yayınlanan kitapları "Azınlıklar ve Dil" (Su Yayınları, 2005), "Hegemonya Aracı ve İdeolojik Aygıt Olarak Medya" (Parşömen, 2013), "Media’s Role in the Socialist Era" (ed., Amani International Publishers, 2013), "Media and Left" (ed., Brill Pub., 2014 / Haymarket Pub., 2016), "Medya ve İktidar" (Esra Arsan ile birlikte; der., Evrensel Basım Yayın, 2014), "Medya ve Sol" (der., Sel, 2017), "Medya ve Yalanlar" (der., Siyah Beyaz Yayınları, 2018); "Media, Ideology and Hegemony" (ed., Brill Pub., 2018 / Haymarket Pub., 2019), "Medya ve Muhalefet" (der., BGST, 2020). Ayrıca Yasemin İnceoğlu’yla birlikte "Azınlıklar, Ötekiler ve Medya" (der., Ayrıntı, 2014), "İnternet ve Sokak" (der., Ayrıntı, 2015), "Haber Okumaları" (der., İletişim, 2016), "LGBTİ Bireyler ve Medya" (der., Ayrıntı, 2019) adlı kitapları derlemiştir.

Işık Ergüden 1960 İstanbul doğumlu. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde -ikisini de bitiremeden- okudu, uzun yıllar politik nedenlerle hapis yattı. Fransızcadan tercüme ettiği çok sayıda çeviri kitabı vardır. "Sessizliğin Anarşisi", "Hapishane Çağı" ve "Kurgusuz ve Yaşanmamış" adlı kitapların da yazarıdır.

Ali Türker Ertuncay 1958’de Kartal’da doğdu. İlkokulu Kartal’da okudu. İlkokul sonrasında Kadıköy Maarif Koleji’ne devam etti. 1975 yılında liseye devam ederken TKP/ML ile ilişki kurdu. 1978 yılında lise son sınıf öğrencisiyken tüm zamanını parti faaliyetlerine ayırabilmek için öğrenimine son verdi. Aralık 1979’da 1 Mayıs Mahallesi’nde gözaltına alındı. Temmuz 1981’de İstanbul’da açılan TKP/ML–TİKKO toplu davalarının birinci iddianamesinde yargılandı. Haziran 1988’de davası devam ederken serbest bırakıldı. Ertuncay’ın çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış makaleleri, 2015’te Ayrıntı Yayınları tarafından yayınlanmış "Görülememiştir" isimli anı kitabı ve 2017’de Patika Kitap tarafından yayınlanan İsmail Aslan’la ortak imzalı "1 Mayıs Mahallesinin İnşası" isimli sözlü tarih çalışması bulunmaktadır.

Barış Esmer 2005'te Mimar Sinan Sosyoloji'de lisansını, 2010'da Yıldız Teknik Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümüde yüksek lisansını bitirdi. 20 yılı aşkın öğretim hayatında akademide kalmaktan başka bir hayali olmayan bir genç olarak bu hayalini gerçekleştiremeyeceğini anladıktan sonra, araştırma sektöründe çalışmaya başladı. Çeşitli uluslararası şirketlerde uzun yıllar çalıştıktan sonra "konnsalt.us" isimli kendi şirketini kurdu ve siyaset de dahil olmak üzere pazarlama, satış, araştırma konularında danışmanlık vermeye başladı. Halen dünün, bugünün ve yarının en önemli konuları olduğunu düşündüğü ekoloji, göç ve toplumsal adalet konularında okuyor, öğreniyor, yazıyor. Kişisel sitesi: barisesmer.com

Osman Evcan Bafra Kocaeli Kandıra Silivri F Tipi Cezaevi'nde bir vegan tutsaktır. Kendisiyle mektup aracılığıyla yapılan "Vegan Tutsak" adlı nehir söyleşi Şubat 2014'te Propaganda Yayınları tarafından yayınlandı.

Kaan Göktaş 1984 yılında İstanbul’da doğdu. Uzun yıllar çeşitli gazete ve dergilerde, internet sitelerinde muhabir, editör, köşe yazarı gibi görevlerde çalıştı. Yayınlanmış 5 kitabı var. Çeşitli yayınevlerine editörlük, özel projelere metin yazarlığı yapıyor. İstanbul Üniversitesi’nde Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri, Anadolu Üniversitesi’nde Sosyoloji eğitimi aldı. İngilizce ve Hititçe biliyor, Latince ve Anadolu Hiyeroglif Dili (Luwice) öğreniyor. 2 kız çocuğu babası. Kişisel sitesi: kaangoktas.net

Kemal İnal Ege Üniversitesi (Lisans), ODTÜ (Yüksek Lisans) ve Ankara Üniversitesi’nde (Doktora) sosyoloji ve pedagoji eğitimi aldı. 1989 yılında başladığı akademik hayatında, Ankara Üniversitesi DTCF (Antropoloji) ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (Sosyoloji) dersler verdi. 2001 yılında DTCF’de öğretim üyesiyken istifa edip 3 yıl Fransa’da yaşadı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde çalışmaktayken 1 Eylül 2016’da KHK ile görevinden ihraç edildi. Daha çok eğitim, iletişim ve sosyoloji alanında çeşitli eserler üretti, çeviriler yaptı ve eğitim alanında çıkardığı “Zil ve Teneffüs” ve “Eleştirel Pedagoji” dergilerde editörlük görevini üstlendi, Evrensel ve BirGün gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Halen “Alternatif Eğitim” dergisinin editörlüğünü yürütmektedir. Pedagoji, sosyoloji ve iletişim alanlarında akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Üniversiteden ihracının ardından Viyana Üniversitesinden akademik kabul aldı ama pasaport yasağı ve yurt dışı tahdidi nedeniyle bu üniversitede bulunamadı.

Zülal Kalkandelen Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden yüksek lisans derecesini aldı. 1996-2000 arasında NTV ve CNBC-e'de program koordinatörü, yapımcı ve program sorumlusu olarak çalıştı. Yapımcısı olduğu INFO adlı program büyük müzik firmalarının Türkiye temsilcilikleri tarafından "En İyi Müzik Programı" seçildi. Aynı yıllarda NTVMSNBC haber sitesine yazılar yazdı. 2001'de New York’a yerleşti. Aynı yıl <ı>Cumhuriyet gazetesine New York yazıları yazmaya başladı. Aynı zamanda Roll, Aktüel, Tempo vb. dergiler için müzik yazıları yazdı. 2003'te İlk kitabı "New York’u Yaşamak" yayımlandı. Deneme tarzındaki kitap, dünyanın en büyük metropollerinden New York’un kültürel ve sosyal yaşamına ışık tutmaktadır. 2004'te "30 Saniyede Bush (Amerika’da Medya ve Siyaset)" adlı çalısması yayımlandı. 2005'te ilk romanı "Utanmış Sessizlik" yayımlandı. 2011'de de Prof. İdris Küçükömer'in tezlerinin eleştirisi olarak yazdığı "İkinci Cumhuriyetçiliğin Temelleri" adlı kitabı çıktı. 2005-2013 arasında Cumhuriyet’te müzik ve Cumhuriyet Pazar'da "Dünyalı Yazılar" adlı köşesinde siyaset yazıları yazdı. 2013'te Can Başkent ile birlikte yazdığı "Veganizm: Ahlâkı, siyaseti ve Mücadelesi" adlı kitap Propaganda Yayınları'ndan çıktı. Aralık 2012'de Dinamo FM'de başlattığı Vegan Logic adlı radyo programını Mayıs 2015'ten bu yana Açık Radyo'da sürdürüyor. Müzik yazılarına ise veganlogic.net adresinden ulaşılabilir. Kişisel sitesi: zulalkalandelen.com

Serdar Korucu İstanbul Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. TV8’de başladığı meslek hayatını, Skyturk, Business Channel, 6News, Cem TV, TRT1, TRT2 ve A Haber’de haber merkezi ve haber program bölümlerinde editör / yapımcı / danışman olarak sürdürdü. Halen CNN Türk’te editör olarak çalışıyor. Radikal, Agos, Express ve Birgün’e haberler yapan, yazıları Taraf gazetesi ve Milliyet Kitap Eki’nde yayınlanan Korucu'nun, 2009 yılında "Yabancı Gazetecilerin Gözüyle Kürt Sorunu", 2014’te ise Hayata Destek Derneği’nin katkılarıyla hazırladığı "Suriye Yerle Bir Olduktan Sonra" adlı kitapları yayınlandı.

Aris Nalcı 1980'de yaşamaya başladı. Klasik bir okul geçmişinin ardından YTÜ Makine Mühendisliği bölümüne girdi. 1998’den itibaren Agos gazetesinde sırasıyla fotoğrafçı, muhabir, editör, haber müdürü ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Beyoğlu gazetesinde editörlük yaptı. Makaleleri Birgün, Evrensel, Özgür Gündem, Radikal ve Zaman gazetelerinde ve birçok dergide yayınlandı. Öyküleri Kül ve Eylül öykü dergilerinde yayımlandı. 2005 ve 2006 yıllarında Galata Görünürlük Projesi için enstalasyonlar hazırladı. 2006 yılında Fransa’nın Lyon Kenti’ndeki Dans Bienali’ne katıldı. İlk Sinop Bienali’nde çalıştı. Romanya Kültür Merkezi’nin 2010 yılında verdiği kültür gazeteciliği ödülünü kazandı. 2013’ten itibaren birçok televizyon belgeseli hazırladı. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecinde birçok sivil toplum projesinde danışmanlık yaptı. Halen İMC Televizyonu’nda haber müdürlüğü görevini yapıyor ve Gamurç isimli programı hazırlıyor. Yazıları düzenli olarak T24 sitesinde yayınlanıyor.

Sevan Nişanyan İstanbul’da doğdu. Robert Kolej’den sonra üniversite eğitimi için gittiği ABD’de felsefe ve siyaset bilimi okudu. Commodore-64 bilgisayarlarını Türkiye’ye getiren Teleteknik firmasını kurdu ve yönetti. Türkiye’nin ilk popüler bilgisayar dergisi olan Commodore’u kurdu. 1986’da orduyu isyana teşvik suçundan hapis yattı. İzmir’in tarihi Şirince köyüne yerleşti; bu köyün onarımına ve tanıtımına emek harcadı. Restore edilmiş köy evlerinden oluşan Nişanyan Evleri adlı oteli kurdu ve büyüttü. Türk turizmine değişik bir bakış açısı getiren "Küçük Oteller Kitabı"nı on yıl süreyle yayımladı. Çağdaş Türkçenin bilimsel esaslara dayanan ilk etimoloji sözlüğü olan "Sözlerin Soyağacı"nı yazdı. 2004’te İnsan Hakları Derneği’nin Ayşegül Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü’nü aldı. Küçük Oteller Sitesi ile 2006’da web tasarımı dalında Altın Örümcek ödülü’nü kazandı. Şirince’de Ali Nesin ile birlikte Nesin Matematik Köyü’nü inşa etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi tarihine ilişkin sistemli bir eleştiri denemesi olan "Yanlış Cumhuriyet"i 2008’de yayımladı. Türkiye’de adı değiştirilen yerlere ilişkin envanter çalışması olan "Adını Unutan Ülke" 2010’da, "Aslanlı Yol" adlı otobiyografisi 2012’de yayımlandı. Halen Şirince köyünde oturmakta ve otel yöneticiliğiyle iştigal etmektedir. Ocak 2014'te "kaçak inşaatçılıktan" (!?!!?!) dolayı cezaevine konulmuş, cezaevinde üç buçuk yıl kaldıktan sonra cezaevinden "ayrılmıştır". Cezaevindeyken Mart 2014 "Ağır Kitap", 2018 başında da "Cezaevinden Anahit’e Mektuplar" ve "Swami Dayananda Saraswati’nin Kuran Eleştirisi" çalışmaları yayınlanmıştır. Beş çocuk babasıdır. Samos adasında yaşamaktadır. Kişisel sitesi: nisanyan1.blogspot.com

Duran Oğaç Ankara doğumludur. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Ankara’da tamamlayan Duran, “Yeni Medya”, “Dijital akivism” ve “Dijital Hikaye anlatımı” alanlarında akademik çalışmalarına devam etmektedir. Oğaç, Gezi direnişi sürecine de aktif olarak katılmış, destek vermiştir.

Serdar Şen 1965 yılında doğdu. Marmara Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi bölümünden 1986’da mezun oldu. Radikal, BirGün, Birikim, CosmPolitik, Mürekkep, Graswurzelrevolution / Otkökü, Bir Adım, İktisat, bianet.org, toplumsol.org gibi mecralarda yazıları yayınlandı. Uzun zaman önce başladığı TSK üzerine çalışmalarını hâlâ sürdürmektedir. Kitap ve makalelerindeki değerlendirmeleri, siyasal alana yaptığı doğrudan ve dolaylı müdahalelerden ötürü ordunun klasik rolü öne çıkartılırken TSK’nin diğer işlevlerinin gözardı edildiği tespiti üzerinde yükselmekte ve TSK’nin bir tür toplum mühendisliği çalışması yürüttüğü özelikle vurgulanmaktadır. İlk kitabı "Cumhuriyet Kültürünün Oluşum Sürecinde Bir İdeolojik Aygıt Olarak Silahlı Kuvvetler ve Modernizm"in ardından, "Refah Partisi’nin Teori ve Pratiği" kitabı 1995’te, "Silahlı Kuvvetler ve Modernizm" 1996’da, "Geçmişten Geleceğe Ordu" 2000’de, "Ulusal Devletten Bölgesel Güç Oyunlarına" 2002’de, "AKP Milli Görüşçü mü?" 2004’te, "TSK’nin Toplum Mühendisliği" 2011’de yayınlandı. Ayrıca, yayınlanmış bir çocuk öykü kitabı bulunmaktadır.

Baha Tevfik 1880'lerde doğmuş, 1910'larda vefat etmiş bir Osmanlı aydınıdır.

Aydın Türk Balıkesir'de doğdu. Türkiye'den ve ABD'den mühendislik alanında lisans ve yüksek lisans dereceleri bulunan Aydın Türk, lise ve üniversite yıllarından itibaren bilim, felsefe ve din konularına ilgi duymuş, bu konularda araştırmalar yapmıştır. 1999 yılından beri internette ateizm, bilim, evrim teorisi, felsefe ve kozmoloji gibi alanlarda tartışmalara katılmış ve web sayfaları hazırlamış olan Aydın Türk'ün bu konulardaki makaleleri internetteki pek çok site ve blog sayfasında yayınlanmıştır. Aydın Türk'ün hazırladığı veya kurucu ekibinde yer aldığı bazı web siteleri ve forumlar "Bilimsel Düşünce", "Ateizm", "Ateizm ve Din" (Ateizm.org) sitesi, "Ateistforum", "Düşünce Dünyası" ve "Bilim ve Din"dir. Kurduğu veya katkıda bulunduğu sitelerden özellikle "Ateistforum" ve "Ateizm ve Din (Ateizm.org)" web siteleri internette Türkçe olarak Ateizm konusunda en fazla bilinen ve kaynak gösterilen siteler arasına girmiştir. Bu siteler adına iç ve dış basına çeşitli röportajlar vermiş olan Aydın Türk, yurtdışında Türk ateizmi konusunda bağlantı kurulan ve fikri alınan kişiler arasındadır. BBC'nin "Darwin's Dangerous Idea" isimli belgeselinin islami yaratılışçılık kısmı için yapımcılara danışmanlık yapmış olan Aydın Türk, AAI (Atheist Alliance International), Skeptic Society ve Richard Dawkins Foundation gibi bazı kurum ve gruplara da Türk ateizmi konusunda bilgi vermiştir ve Türk ateizmini yabancılara tanıtma gayesi güden Turkish Atheist sitesinin de sahibidir. Evli ve iki çocuk sahibi olan Aydın Türk, ABD'nin Arizona eyaletinde yaşamaktadır. Kişisel sitesi: bilimvedin.net

Eylem Yılmaz hayata gözlerini Ankara’da açtı. Bir süre önce yüksek lisans eğitimini tamamladı. Eylem, sinema ve felsefe alanlarında akademik çalışmalarına devam etmekte ve halen Ankara’da ikamet etmektedir.

Gün Zileli 1946’da Ankara’da doğdu. 1970 yılında, DTCF’nin Felsefe Bölümü'nün 2. sınıfından ayrıldı. 1960’lı yıllarda, Yordam, Soyut gibi edebiyat dergilerinde öyküleri yayımlandı; ayrıca, Emekçi, Aydınlık, Proleter Devrimci Aydınlık dergilerinde görev aldı ve yazdı. TİP, FKF ve Dev-Genç örgütlerinde çalıştı; son ikisinin yönetici organlarında bulundu. 1964 yılının ağustos ayındaki ilk anti-emperyalist gösterilerde gözaltına alındı. 1966, 1969 ve 1975 yıllarında kısa süre, 1971-74 yılları arasındaysa üç yılı aşkın Mamak Cezaevinde tutuklu kaldı. 1970'li yıllarda Aydınlık, Halkın Sesi, Bora, Türkiye Gerçeği dergilerinde, daha çok teorik ve siyasi nitelikte makaleler yazdı ve TİKP'nin yöneticiliğini yaptı. 12 Eylül'den sonra TİKP davası dolayısıyla arandı ve on yıl kaçak yaşadı. Bu yıllarda, daha çok Mehmet Gündüz takma adıyla teorik yazılar yazdı. 1990 yılının başında yurt dışına çıkıp İngiltere'de siyasi mülteci olarak yaşamaya başladı. Anarşizmi benimsediği bu yıllarda, roman yazdı ve özellikle Stalin dönemine ilişkin anı kitapları çevirdi. 2009'da Türkiye’ye döndü. 2016 itibariyle 23’ü telif, 13’ü çeviri olmak üzere 36 kitabı vardır. Kişisel sitesi: gunzileli.com

Kullandığımız tek çerez, anonim ziyaretçi istatistikleri içindir. Bu site hiçbir kişisel veri toplamamaktadır.