Kurumsal / Varoluşsal Sorular
Propaganda Yayınları’nın varlık sebebi nedir? En önemli varoluş nedenimiz, bu topraklardaki düşünce üretim faaliyetini desteklemek ve ticari kaygılar uğruna fedakarlıkta bulunmadan özgürlükçü düşünce sahasında yazılmış özgün eserleri okurla buluşturmaktır. Bunu yaparken, geleneksel yayıncılığın karşılaştığı ve yüzleşmek zorunda kaldığı zorluklardan da mümkün mertebe sakınmaya çalışıyoruz.
"Propaganda" ismi itici değil mi? Adımız ‘Propaganda Yayınları’ olmasaydı ‘Şinasi Yayınları’ olacaktı. Şinasi ismini her seferinde açıklamakla uğraşmamak için Propaganda’yı tercih ettik. Ayrıca, Propaganda Yayınları sözünün yarattığı ironi, çocukça belki ama, hoşumuza gidiyor. Şinasi ismi de malum, Tercüman-ı Ahvâl’i çıkaran Şinasi’den geliyordu. Ayrıca, şu da unutulmamalıdır, e-kitabın ilgiyle değil önyargıyla karşılandığı bir entelektüel popülasyonda, yüzlerce irili ufaklı yayıncının olduğu bir sektörde, e-kitabın internetten kaçak indirilen sahte müsvette olarak algılandığı bir nüfusta DRM'siz sosyopolitik ekitaplar yapıp satacaksanız bunu şok etkisi olmadan yapamazsınız. İsmimizin amaçlarından biri de budur. İsmimiz, sevimli tatlı bir şey olaydı, kimse ilgilenip bakmazdı bile.
Kimi örnek alıyorsunuz? Pek bilinmez ama Hayalet Gemi dergisi ekibi, bu toprakların ilk ekitap yayınevini kurmuştur: AltKitap. AltKitabın kitaplarını pek severek okurdum. O dönemin şartları gereği belki, kitapları ücretsizdi. Bizi epey etkileyen ve imrendiren bir deneyimdir AltKitap. Yayın politikası bağlamındaysa AK Press, Verso gibi bağımsız radikal yayıncıları örnek alıyoruz.
Sizinle fikri manada gönül bağım olduğunu hissediyorum. Propaganda Yayınları'nı desteklemek, size yardımcı olmak isterim. Ne yapabilirim? Evvela, kitaplarımızın tanıtımında yardımcı olabilirsiniz. Gerek sosyal medyada, gerekse ağızdan ağıza, gerekse yazdığınız, çizdiğiniz platformlarda bizden söz etmeniz çok makbule geçecektir. Satışlarımızı arttırmamıza yardımcı olmanız için kitaplarımızı arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz (ödeme esnasında arkadaşınızın eposta adresini girerseniz, kitap arkadaşınıza gider). Eğer, daha da fazla dirsek temaslı dayanışmak istiyorsanız, bilgisayar/sosyal medya bilginiz de ortalamanın üzerindeyse, stajyer olarak bizim için çalışabilirsiniz. Email atın, görüşelim.
Yayınevi olarak isminizi yer yer kimi platform ve inisiyatiflerde görüyoruz. Bunlar nelerdir? "Barış için Akademisyenler" bildirisi sonrası oluşan "Barış için Yayıncılar" grubunda yer aldık. Ayrıca Susma! - Sansüre ve Otosansüre Karşı Platform'unun katılımcılarındanız.
Sadece üniversite öğrencilerine veya bir avuç meraklıya mı hitap ediyor kitaplarınız? Bunun böyle olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Maalesef, dijital okuryazarlık hala eşitlikçi ve adil bir şekilde dağılmadı topluma görebildiğimiz kadarıyla. Öte yandan, sosyal medya gibi mecralarda, isteyince, gayet dijital olabilen bir halk karşımızdaki. Bazan düşünmüyor değiliz, demek ki isteyince dijital kültüre adapte olabiliyoruz. Haliyle, günün birinde ‘moda olursa’, herkesin elinde ekitap okuyucular görebiliriz. Ekitap dünyasını etkileyici olduğunu düşünüyoruz. Hedefimiz de editöryal süzgeci yitirmeden bu piyasada yer alabilmek ve okunur kitaplar yayınlayarak kitlemizi genişletmek.
Şubat 2017'de düzenlediğiniz KHKzede akademisyenlere yönelik kampanyanızı duyduk. Biraz anlatır mısınız? KHKzede saygın akademisyenlerin çalışmalarını yayınevi payımızdan feragat ederek yayınlama kararı aldık. Bu demektir ki satılan beher ekitabın, kredi kartı komisyonu ve kesintiler gibi zorunluluklar dışında, tüm geliri yazara gidecek. Bu, elbette bir dayanışma. Ama, yayınevi olarak standartlarımızı elbette koruyacağız. Her çalışmayı yayınlamak, her akademisyenin her çalışmasını yayınlamak gibi bir amacımız yok ve olamaz. Bu dayanışmadan faydalanmanın tek şartı KHKzede olmak, ama KHKzede olmanız, çalışmanızı yayınlayacağımızın garantisi değil elbette.
Kitap dergilerinde ve gazetelerde sizin kitapları pek göremiyorum. Çoğu kitap eleştirmeninin, editörünün hiç hayatlarında ellerine ekitap almadıklarını, piyasadan ekitap satın almadıklarını düşünürsek, bu pek şaşırtıcı değil. Zamanla kırılacaktır bu geri kafalılık, başka çaresi yok.
Kimi yazarlarınızı televizyonda gördüm. Fikirlerine katılmıyorum ve kafamı karıştırıyorlar, ne yapmalıyım? Bu kafa karışıklığıyla mücadele etmenin en güzel yolu, yazarlarımızın kitaplarını okumaktır.
Kimi yazarlarınızı başka başka mecralarda gördüm, dinledim, takip ettim, sevdim. Ne yapmalıyım? Bizce hoşlandıysanız gidin konuşun. Her yazarımızın iletişim adresleri, sosyal medya hesapları kitaplarımızın künyesinde belirtilmiştir. Yazarlarımız, sadece eleştiri ve küfür değil, inanması zor ama, iltifat ve övgü duymak da isteyebilirler.
Hangi yazarlarınız hapiste? An itibariyle Sevan Nişanyan Osman Evcan. Osman'a direnişi nedeniyle sık sık disiplin cezaları verilmekte, bu nedenle cezaevinden çıkış tarihi gitgide daha da ertelenmekte.
Nişanyan neden hapisteydi? Bu konuyla ilgili şu habere bakabilirsiniz. Ayrıca, Nişanyan'ın "Şirince..." kitabından da bu meselenin tarihini öğrenebilirsiniz. Kitabı, sitemizden satın alabilirsiniz elbette.
Nişanyan cezaevinden nasıl kaçtı? Nişanyan'ın bu konuyla ilgili blog yazısına bakabilirsiniz.
Yayıncılığa Dair Sorular
Sadece e-kitap mı yayınlıyorsunuz? Evet.
İleride matbuat yayınlamak gibi bir isteğiniz ya da planınız var mı? Hayır.
Neden matbuu kitap çıkarmıyorsunuz? Ben kitabı elime almayı, okşamayı severim... Bunu yukarıda açıkladık. Ekitapçılık kararımızdan caymak için hiçbir nedenimiz yok. Ekonomik gidişat, e-kitabın daha da popüler ve hip olması gibi nedenler zaten bu kararımızı daha da destekliyor her geçen gün.
Kitaplarınız ilk kurulduğunuzda ücretsizdi, şimdi neden paralı? Anarşist adam parayla kitap satar mı? Bu konuda epey düşündük, taşındık. Kitaplarımızın halka ulaşmasını önemsediğimiz kadar, kitaplarımızın hem bizim için hem de yazarlarımız için bir değeri, emek yoğun bir karşılığı olduğunun da altını çizmek istedik. Bu nedenle, kitaplarımız Eylül 2013’ten beri ücretli. Amacımız kuşkusuz kitaplarımızın okunmasını engellemek ya da zorlaştırmak değil, sadece ‘bedava’nın olumsuz çağrışımlarından uzak durarak kitaplarımızın düşünsel manada emek yoğun olduğunun altını çizmek. Ve evet, anarşist adam, kimseyi sömürmeden kitap satar.
Kitaplarınızı kaçak paylaşanlara karşı tavrınız nedir? Elimizden geldiğince bunu engellemeye çalışıyoruz ve bundan utanmıyoruz. Meseleyi telif/entelektüel mülkiyet olarak değil 'emek savunusu' olarak görüyoruz. Yer yer kaçak paylaşılan linkleri twitter ya da kimi çevrimiçin dosya sunucularıyla yazışarak engellemeye çalışıyoruz. Kuşkusuz bu ciddi bir mesai isteyen bir meşgale. Yetişebildiğimiz kadar bunu engelliyoruz.
O zaman sizin ne farkınız kaldı anaakım (mainstream) yayıncılardan? Bu dijital devirde dijital ürünlerin paylaşılmasını engellemek yanlış değil mi? Polemikleşmeden bunu ifade etmek zor. Ancak söz konusu bu 'paylaşımda' bizim payımıza bir şey düşmüyor. Hep veren biz oluyoruz. Dahası, bize sormadan, iznimiz ve niyetimiz alınmadan emeğimizin, daha da önemlisi yazarlarımızın ve destekçilerimizin emeklerinin hiçe sayılmasını hoşgöremiyoruz. En önemlisi biz, nispeten küçük ve bağımsız bir yayıneviyiz. Arkamızda solcu holdingler/işadamları ya da bankalar yok. Kısacası, illa ki çalacaksanız, lütfen bizden değil holdingleşmiş yayınevlerinden çalın. Unutmayın, bizden de çalarsanız, ileride sizin kitabınızı yayınlayacak yayınevi kalmaz.
Peki madem bu kadar titizsiniz emek hırsızlığına karşı, neden ekitaplarınıza kopya önleyici sistem (DRM) koymuyorsunuz? Bu soru bizim emek hırsızlığına karşı yazarı koruma mücadelemiz ve topluma hizmet yükümlülüğümüz arasındaki dengeyi çok net olarak özetliyor. Evet, yazarı koruyoruz. Ama bunu yaparken de tadını kaçırmıyor, okurlarımızın kitaplarımızı (tıpkı matbuu kitaplarda olduğu gibi) arkadaşlarıyla paylaşmalarını engellemeye çalışmıyoruz. Kendimizi belki kolay hedef haline getiriyoruz, kabul, ama emeği korumanın tek yolu herkese hırsız/suçlu muamelesi yapmak değildir. Nihayetinde dijital hakların hala tam anlaşılmadığı bir topluma hitabediyoruz. Her zaman belirttiğimiz gibi, bir e-kitapçı açtık, kapısına kilit vurmadık. Ama bunu suistimal edip kapıya kamyon dayayıp dükkanımızı soymaya çalışırsanız, direniriz.
Satışlar nasıl? İyi allaha şükür. Daha da artması için çalışıyoruz.
En çok hangi kitabınız okundu? Açık ara, Ateizmi Anlamak kitabımız. Kitabın indirilme sayısı onbinlere ulaşınca, sayısını takip etmeyi bile bıraktık.
Vergi veriyor musunuz? Bu devlete borcumuz olduğunu düşünmüyoruz. Devlet, şimdiye dek sansür dahil yolumuza taş koymaktan başka bir şey yapmadı, bir de üstüne para mı vereceğiz?
Yazarlarınıza para veriyor musunuz? Bittabi. Propaganda Yayınları, aracı kuruluş komisyonları sonrası elde edilen net gelirin yarısını yazara verir. Dolayısıyla, örneğin, 10 liraya satılan her kitabın 4.4 lirası yazara gider. Bin adet satış halinde bu 4400 liraya tekabül eder. Bizi tüm diğer yayıncılardan ayıran bir iktisadi sistemdir bu.
Yazarlarınız ne kadar kazanıyor? Bu soruyu bize değil yazarlarımıza sormalısınız. Yazarlarımıza bu soruyu yöneltmenin epey nezaketsizce olacağını hatırlatalım.
ISBN/eISBN nedir? ISBN numarası gibi geleneksel yayıncıların takip ettiği her yolu haliyle biz de takip ediyoruz. Yayınladığımız ekitapların, basılı kitaplardan tek farkı, kağıt yerine byte’lara basılı olması. Kısacası, yeraltı ya da izinsiz bir yayınevi değiliz. Yayınevi kurmak için izin alınmaya gerek olmayan bir memlekette kurulduk sadece.
Yeriniz yurdunuz neresi? Bir çayınızı içelim gelip... Bir ofisimiz yok. Tek mevcudiyetimiz web’de.
Can Başkent'in gerçek adı ne? Can Başkent. Gerçekten.
Kitaplarınız tutsaklara ücretsiz mi? Evet.
Kitaplarınız engellilere ücretsiz mi? Evet.
Kitap eleştirmeniyim. Bana incelemem için ücretsiz kopya yollar mısınız? Elbette, böyle bir uygulamamız bulunmaktadır. Kitap eleştirmeniyseniz incelemek istediğimiz kitabımızı ve eleştirinizi nerede yayınlayacağınızı bize bildirirseniz, derhal kitabın bir kopyasını size iletebiliriz.
Neden çeviri yayınlamıyorsunuz? Baştan beri en büyük amacımız, bu topraklarda üretilen, Türkçe düşünülen ve yazılan eserleri okurla buluşturmak. Ayrıca, birçok araştırmacının ve okurun es geçtiği ilginç bir husus vardır Türkiye entelektüel çevrelerinde. Türkiye’nin en iyi üniversiteleri İngilizce olduğundan, bu üniversitelerdeki entelektüel üretim de İngilizce oluyor. Birçok dikkate değer, kitaplaştırılması gereken yüksek lisans ve doktora tezi üniversite kütüphanelerinde çürüyor. Bunun üstüne bir de kimi araştırmacıların tezlerini paylaşıma açmaması da eklenince (ki hangi memlekette vardır böyle bir şey!) ciddi bir entelektüel emek israfı söz konusu oluyor. Belki üşengeçlik, belki tembellik nedeniyle birçok araştırmacı, İngilizce yazdıkları çalışmalarını, Türkçeleştirip kitaplaştırmak için gereken emeği ve çabayı göstermiyor. Bizim hedeflerimizden biri de bu çalışmaları entelektüel dünyamıza kazandırmak.
Neden roman, şiir yayınlamıyorsunuz? Haddimizi biliyoruz. Sanatsal edebiyata bulaşmak bu nedenle ilgi alanımıza girmiyor. Kurgusal olmayan (non-fiction) araştırmaların yayına değer olup olmadığına karar vermek için kimi sabit ve net kriterlere başvuruyoruz. Edebiyatta bu pek mümkün değil malumunuz. Dahası, bu ülkedeki entelektüel fukaralığının, düşüncelerin ve fikri projelerin bir çıkış alanı bulamamasıyla bağlantılı olduğuna inanıyoruz; bu nedenle kurgusal olmayan çalışmalara yoğunlaşıyoruz.
Kitabımı yayınlar mısınız? Büyük ihtimalle hayır. Bize sunulan kitapların çoğuna hayır yanıtı vermek zorunda kaldık.
Yüksek Lisans tezimi yayınlar mısınız? Büyük ihtimalle hayır. Üniversite tezlerinin, Türkiye akademisini çok net yansıtan birkaç sorunu var. Öncelikle çoğunun içeriği yeteri kadar özgün değil. Keza, elimize geçen gezlerin çoğu zamana karşı direnecek kuramsal zemine sahip değil - diğer bir deyişle, 5 yıl sonra okunabilmesi için pek bir neden yok. İki, tezler, gene akademik çoraklığın bir emaresi, artık köhnemiş ve bayatlamış bir tez üslubuyla yazılıyor. Sayfalarca süren girişler, hiç bir iddia ve 'tezi' olmayan tezler, yüzlerce dipnotla bezenmiş sayfalar, literatür derlemesinin ötesine geçemeyen tezler bu üsluba birkaç örnek. Bu nedenle, ricamız, eğer tezininizin kitaplaşmasını istiyorsanız, öncelikle bu sorunlardan arındırın, üzerinde biraz zaman harcayın ve okunur bir kitap formatına dönüştürün. Aksi takdirde zaten meraklısı YÖK Tez Merkezi'nden tezinizi indirip okuyabilir (erişime kapalı tezler de keza, bu akademik çoraklığın başka bir hastalığı olsa gerek).
Kitabımı neden reddettiniz? Amacımız kimi akademik standartları empoze etmek değil. Ancak, yine de bazı temel beklentimiz var yayınlayacağımız kitaplardan. Bunların başında da güncel meselelere hitap etme, imla ve gramer kurallarına uygunluk ve okunurluk ile birlikte elbette özgünlük gibi parametreler geliyor. Elimize ulaşan dosyaların çoğunu daha ilk iki kritere dahi uymadıkları için reddetmek zorunda kalıyoruz. Ayrıca, özellikle tezlerle ilgili büyük sıkıntımız var. Birçok tez yazarı, tezlerini üniversitelerine sundukları gibi bize yolluyor. Oysa ki akademik tez dili, popüler kitap dili değildir. Dilin okunurlaştırılması, kitabın mümkün mertebe dipnottan arındırılması elzemdir bu nedenle. Ciddi konulara eğilsek de biz Springer ya da Elsevier değiliz.
Kitabımı kendi websayfama koyarım. Size neden ihtiyacım olsun? Bir dijital dosyayı ekitap yapan kriterin, aslında üzerine bir şeyler yazılmış bir takım kağıt parçalarını kitap yapan kriterden bir farkı yok. Bu da bizim için, editöryel bir çalışmadan geçmiş, öyle ya da böyle hakemler tarafından okunmuş ve kontrol edilmiş olmasıdır dosyanın. Yayıncının ve editörün vazifesi, yazarla yazarın seslendiği kitle arasında köprü görevi görmek ve kitaba yapıcı eleştiri ve katkı sunmaktır. Ayrıca, editöryal seçicilik uzun vadede yayınevlerini fikir odaklarına dönüştürür. Bunlar, bizim uzun vadeli amaçlarımızdandır. Kitaplarımız, ‘kendin-yayınla’ (self-publishing) ya da ‘vanity publishing’ değil, editöryel inceleme ve aslında uzunca bir hazırlık süreci sonrasında yayınlanan eserlerdir. Ayrıca, ISBN numaralı, kütüphane kayıtlı bir şekilde yayınlamaktayız kitaplarımızı, tıpkı standart matbu yayıncılıkta olduğu gibi. Kayıtlı olduğumuz ‘Milli Kütüphane’ye de kitaplarımızı yollamaktayız arşivlenmeleri için.
Kitap dosyamla ilgili sizinle iletişime geçmek istiyorum. Ancak, önce sözleşmenizi görebilir miyim? Elbette. Yazar sözleşmemize buradan ulaşabilirsiniz.
E-çizgiroman sevdanızı duyduk. Bu projenizde bir gelişme var mı? Amacımız bir "imprint"/kardeş yayınevi kurarak, bir alt-markayla e-çizgiromana da yoğunlaşmak. Ancak, bu mecrada halen somut bir adım atabilmiş değiliz.
E-kitapçılıkla ilgili danışmanlık (consultancy) hizmeti veriyor musunuz? Deneyiminizden ve uzmanlığınızdan kendi yayınevim için faydalanabilir miyim? Maalesef, e-kitap danışmanlığı hizmeti vermiyoruz. Nihayetinde biz bir yayıneviyiz, diğer yayınevleriyle e-kitap stratejilerinde ortaklaşmaya, beraber yol-yordam çizmeye, ortak projeler üretmeye açık olsak da, diğer yayınevlerine danışmanlık yapmak gibi bir niyetimiz yok.
LGBT politikaları üzerine neden hiç kitabınız yok? Maalesef haklısınız. Nedeni basit: bu konuyu inceleyen yayınlanmaya değer bir kitap dosyası elimize geçmedi.
Kaç tane kadın yazarınız var? Sadece İki: Zülal Kalkandelen ve Eylem Yılmaz (mahlas). Bu konuda elimizden ne gelir bilemiyoruz, sırf erkek diye bir yazarı reddemeyiz, sırf yazarı kadın diye bir kitabı yayınlayamayız. Ama önümüzdeki tablo da maalesef budur. Bu kara tabloyu iyileştirmek için elimizden geleni yapmaya, öneri ve fikirlerinizi dinlemeye her zaman hazırız.
Teknik Sorular
Kitabınızı satın aldım, gelen linke iPad'de tıkladım, dosya inmedi. iPad ve iPhone kapalı dosya sistemine sahiptir, dolayısıyla internetten zip'li dosya indirmek (zira kitaplarımız zip dosyası olarak indiriliyor) ilave app kullanmadan zordur. Dolayısıyla, eğer "power-user" değilseniz, cihazınızda unzip app'ler yoksa, dosyayı önce bilgisayarınıza indirmenizi sonra iPad'inize ya da iPhone'ununza aktarmanızı öneririz. Kitaplarımız iBooks'ta epey güzel görünmektedir.
E-kitaplarınızı nasıl okuyacağım? Yayınevimizin sitesinden alışveriş yaptığınızda size otomatik olarak ekitap linkleri gönderilir. Bu linklere tıklayınca zip dosyası indirirsiniz. Zip dosyasını unzip ettiğinizde de iki farklı formatta ekitaplarımızı elde etmiş olacaksınız. Bu işlemi bilgisayarınızda yapıp dosyaları sonra okuma cihazınıza, tablet/telefon, aktarmak en mantıklısı. Aksi takdirde, portatif cihazınıza önce unzip yapan bir uygulama yüklemeniz gerekecek.
Sitenize erişemiyorum? Bu konuda (2013 başında) elimize geçen resmi yanıt şudur: ‘Söz konusu web sitesi hakkında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığımızca uygulanan bir erişim engelleme kararı bulunmamakla birlikte, web sitesinin yetkili DNS sunucularının IP'lerine erişim engellemesini öngören bir mahkeme kararının Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından uygulandığı bilgisine ulaşılmıştır. Bu nedenle, Türk Telekomünikasyon A.Ş'ye ait DNS sunucuları söz konusu web sitesinin adres çözümlemesini yapamamaktadır.’ Sansürden kurtulmanın yolu da açıktır - bilgisayarınızın DNS ayarlarını değiştirmek ki sanırım YouTube sansüründen beri hemen her kullanıcı DNS ayarlarını değiştirmiştir. Bu konuda bilgisi olmayanlar kısa bir internet aramasıyla gerekli bilgilere erişebilir. Ayrıca, gizlen.net gibi proxy sunucularla ve anonimleştiricilerle, sitemize erişilebilir. Sitemizin iki domain'i vardır: propagandayayinlari.net ve propagandayayinlari.org. Bu iki adresi de denemenizi öneririz. Bu soruyu çözmek için yeri geldiğinde server değiştiriyor, IP numarası satın alıyoruz, ancak mesele nihayetinde "tavşan kaç - tazı tut" oyununa dönüşüyor. Ancak gün itibariyle, yine server/sunucu değiştirdiğimizden bu sorunların ortadan kalkmış olması gerekmektedir. Hala sitemize erişemiyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin.
Metin dosyalarını epub'a ya da mobiye dönüştürme hizmeti veriyor musunuz? Hayır.
Neden iTunes/iBooks Store'da bulamıyorum kitaplarınızı? Apple'a göre, http://support.apple.com/kb/TS3599?viewlocale=tr_TR iTunes/iBooks Store Türkiye’de henüz ücretli ekitap satışı yapmamaktadır. Yakın gelecekte bu hizmetin başlayacağını düşünüyoruz. Ancak, Apple Türkiye'ye bu dileğinizi iletirseniz, bu hizmetin başlama süreci hızlanabilir. Eğer iBooks Store'un işler olduğu bir ülkedeyseniz, beher kitabımızın tanıtım sayfasında iBook Store linki bulunmaktadır.
Kapaklarınızı neden hep İç Mihrak yapıyor? İç Mihrak’la ortaklaşmak bizi mutlu ediyor. Görsel dili epey iyi kullandıklarını düşünüyoruz. Ayrıca, nazımızı da çekiyorlar. Örneğin, yeni logomuzu da onlar tasarladı ve epey sevdik. Onlar bize hayır demedikçe biz onlardan vazgeçmeyeceğiz. Kimilerinin tahmin ettiğinin aksine apayrı oluşumlarız.
Son zamanlarda kimi kitaplarınızda İzel Rozental'ın çizgilerini görüyoruz. Hayırdır? Acemiliğimizi attığımızdan beri genç çizerlerin (yazısız ve gereksiz taramasız) çizimlerine kitaplarımızda yer vermek istemiştik. Bununla ilgili birkaç çağrı yaptık ama beğendiğimiz iş bulamadık. Öte yandan, İzel Rozental'ın çizgilerini taa Güldiken'den beri takip ediyorduk. Bir gün cesaretimizi topladık ve kendisinden çizimlerini kullanmak için izin istedik. Bizi kırmadı, yüce gönüllü bir şekilde çizimlerini kullanmamıza izin verdi. Ne kadar müteşekkir kaldık, anlatamayız. Bu nedenle yer yer kendisinin çizimlerine kitaplarımızda yer veriyoruz büyük bir keyifle.
GoogleBooks'ta ya da Scribd'de bir kısmını bedava okumak varken, neden alayım kitaplarınızı? Kimi zaman, kitapçılara gidip, birçok kitabı satın almadan okuyabilirsiniz. Hatta, buna da gerek yok, halk kütüphanesinde de (en azından teorik olarak) birçok kitabı okuyabilirsiniz. GoogleBooks’a da bu manada, kütüphane muamelesi yapmak yanlış olmayacaktır. Doğrudur, kitaplarımızın sadece yüzde yirmilik bir önizlemelerine Scribd (ki Türkiye'de yasaklı bu site) ve Google Books üzerinden erişebilirsiniz. Fakat, kitabın tamamına erişmenin tek yolu satın almaktır. Ayrıca satın almanız yazarlarımızın emeklerinin karşılıklarını almasını sağlayacaktır.
İdefix ve D&R'de bulamıyorum ekitaplarınızı? Sözü edilen kitap satış portalları, Kobo ile anlaşmış ve Kobo'nun ekitap sistemine entegre olmuştur. Kurulduğumuz günden beri kataloğumuz Kobo'da yer almaktadır. Bu nedenle çoğu yayınımıza idefix.com'un ekitap bölümünden erişilebilmektedir.
Babil.com'da e-kitaplarınızı gördüm. Ne alaka? Babil.com sitesiyle satış anlaşması imzaladık. Tüm koleksiyonumuzu babil.com üzerinden DRM'siz olarak satın alabilirsiniz.
Neden e-kitaplarınızı fiyatları neredeyse her mecrada farklı? E-kitaplarımızın gerçek fiyatı dükkanımızdaki fiyattır. Ancak, iTunes, Google Play ve idefix gibi mecralar e-kitaplarımızı farklı farklı altyapılar aracılığıyla katologlarına eklemekte, farklı para birimi temelli fiyatlandırma kullanmakta ve farklı vergi oranları uygulamaktadır. Bu nedenle, fiyatlarda, bizim elimizde olmayan yükselmeler olabilmektedir. Bu dertlerle uğraşmamak ve aracıyı aradan çıkarmak için en manalı yol, e-kitaplarımızı dükkanımızdan satın almaktır.
BitCoin nedir kuzum? İnternet kültürünün yeni akımlarına ve trendlerine ilgiyle yaklaşıyoruz. Ayrıca, bir iktisat laboratuvarı olarak BitCoin oldukça heyecan verici bir çaba. Bu nedenle, BitCoin’le ödeme kabul ediyoruz. Bitcoin adresimiz: 3E4muYgHgydZPB3RUZLTZcyCzEp5Egemhj Detaylara sitemizden erişebilirsiniz.
Yayınevinize abone olsam, bütün kitaplarınızı sabit bir ücret vererek okusam? Bütün kitaplarımız scribd.com'da bulunmakta. Yıllık cüzi bir meblağ ödeyerek Propaganda Yayınları'nın tüm kitaplarını online/çevrimiçi okuyabilirsiniz. Diğer bir deyişle, tek bir sabit ücret karşılığı bütün kitaplarımıza erişebilirsiniz. Bunun için scribd.com adresini ziyaret ediniz.
PayPal hesabım yoksa nasıl alırım kitaplarınızı? Hemen her kredi ve banka kartıyla, PayPal üyesi olmadan ödeme yapabilirsiniz. Diğer bir ifadeyle, kredi kartınız yoksa bankamatik kartıyla da kitaplarımızı satın alabilirsiniz. Ödemeye herhangi bir komisyon dahil değildir - yani komisyonu biz ödüyoruz.
Kredi kartıyla sitenizden kitap aldım, ama kitap hala emailime gelmedi. Ekitaplarımızı satın alırken doğru email adresi girmelisiniz, zira ekitaplar otomatik olarak, el değmeden, bu adreslere ödemeyi yaptığınız anda gönderilmektedir. Eğer 24 saat geçmesine rağmen kitaplar elinize geçmediyse, spam vs gibi istenmeyen emailler klasörünüze de baktıysanız, bizimle iletişime geçerseniz ekitapları tekrar gönderebiliriz.
E-kitap mı, ekitap mı? Sık sık bu hatayı bizzat biz yapıyor olsak da doğrusunun "ekitap" olduğunu düşünüyoruz.
Biraz önce birkaç kitabınızı satın aldım, şimdi ne olacak? http://propagandayayinlari.net/tesekkurler.html sayfasını inceleyeniz detaylar için.
Ekrana bakarak kitap okumaktan hoşlanmıyorum? Nasıl okuyacağım kitaplarınızı? Kuşkusuz matbu kitap okuma zevki apayrı. Ancak, bu zevkin bedeli artık günümüzde rahatsız edici bir seviyeye ulaştı. Bu zevk uğruna, ekolojik boyutu bir yana, tamamıyla adaletsiz bir ekonomik sistem yaratılıyor ülkemizde. Bir matbu kitabı satın aldığınızda, ödediğiniz bedelin bir kısmı matbaa, kağıt ve nakliyeye, önemli bir kısmı dağıtımcıya, yine önemli bir kısmı da kitapçıya (perakendeciye) gidiyor. Bütün bunlardan sonra kalan para yayıncının oluyor. Yayıncı isterse belki, bu paranın bir kısmını yazara veriyor. Ancak, pratikte çoğu yazarın bu süreçten maddi hiçbir kazancı olmuyor - eğer popüler ve "ünlü" değillerse. Matbu kitap endüstrisinde en zararlı çıkanlar hep yazarlardır. Propaganda Yayınları, bu sistemi bilfiil değiştirmektedir. Kitaplarımızın maliyeti daha az olduğu için ve aracı kuruluş kullanmadığımız için satış fiyatlarımız çok daha maküldür. Ayrıca, yazarlarımıza, beher kitap başına, masraflar ve komisyonlar düşüldükten sonra elde edilen net gelirin yarısını vermekteyiz (diğer yarısı da bize kalıyor). Bu oran, hiçbir geleneksel yayıncının vaat edemeyeceği bir orandır. Dolayısıyla, kitaplar satıldıkça, Propaganda Yayınları yazarları emeklerinin karşılıklarını alır. Ayrıca, arkadan ışıklandırmalı bilgisayar ekranları yerine, ekitap okuyucularında ekitap okumak, hem gözleri yormayan, hem de epey eğlenceli bir yöntem olarak düşünülebilir. e-Ink neredeyse kağıt hissi verecek kadar ilerledi teknolojik olarak, göreceksiniz bir iki yılda kendini amorti de edecektir.
Görme engelliler ekitap okuyabilir mi? Evet! ve evet! Bu sorunun nihayet sorulması bizi mutlu ediyor. Ekitap görme engellilere karşı ayrımcılık uygulamayan tek kitap türüdür. Birçok yazılım ekitapları seslendirebilir, birçok işletim sisteminde bunu becerebilecek yazılımlar vardır. Ekitaba karşı olmanın, çok ama çok bencilce ve ağza alınmayacak bir şekilde, görme engellilerin de kitaba sınırsız erişimini engelleyen bir bağnazlık ve gerikafalılık olduğunun farkında mısınız?
Ekitap'ın engelliler için sağladığı başka kolaylıklar neler? Görme engelliler için seslendirilebilme kabiliyeti dışında, ekitap disleksikler ve yüksek kontrasta okuyabilenler için de tek çözümdür. Birçok ekitap okuyucu OpenDyslexic gibi fontlara sahiptir (kısa bir web aramasıyla bulabilirsiniz). OpenDyslexic, disleksikler için faydalı olduğu düşünülen bir font. Dolayısıyla, ekitaplarımızın okunmasını kolaylaştırıyor. Keza, yüksek kontrast ya da siyah arkaplan gibi kimi diğer görsel ihtiyacı olan okurlarımız için de ekitap çözümdür. Tekrarlayalım, ekitabı yok saymak, ihmal etmek, farklı görsel ihtiyacı olanların kitaba sınırsız erişimini engelleyen bir bağnazlık ve gerikafalılıktır.
Ekitaplarınızı arkadaşlarımla paylaşabilir miyim? Elbette. Değindiğimiz gibi ekitaplarımızda kopya koruması (DRM) bulunmamaktadır ve bulunmayacaktır. Hatta, bununla ilgili epey kararlıyız.
Ekitaplarınızı dosya sunucularına (yandisk, mega, filepost, mediashare vs) yükleyerek arkadaşlarımla paylaşabilir miyim? Hayır, hayır, yüzbin kere hayır! Evvela, birçok büyük ve köklü yayınevi gibi yılda onlarca kitap yayınlayan ya da küçük yayınevleri gibi az kitap basıp kötü dağıtan, yazarın emeğini sömüren bir yayınevi değiliz. Kitaplarımız okunsun diye halen 5-6 lira bandında fiyatlarımız. Buna rağmen, kitaplarımızı oraya buraya yüklemenin sadece bize değil, evvela yazarlarımıza yapılabilecek en büyük kötülük olduğunu düşünüyoruz. Kitaplarımızı satın almak zorunda değilsiniz elbet: üç - beş arkadaş birleşip kitaplarımızı alabilir, paylaşabilisiniz aranızda. Ama, bizim kitaplarımıza bari korsanlık yapmayın, gidin Penguin, Routledge kitaplarına yapın!
Türkiye’de ekitap patlaması yaşanacak mı? Batı’da yaşandığını düşünüyoruz bu patlamanın. Türkiye’nin entelektüel ikliminde bir patlamadan ziyade, yeni kuşağın e-kitaba burun kıvırmamasını, eski kuşağın da e-kitabı yavaş yavaş kabüllenmesini hedefliyoruz. Ekitap patlamasının önündeki en önemli sorunlardan biri ‘ekitap fiyatlandırmasıdır’. Bu, aslında bir iki satırla cevaplanamayacak kadar karışık ve ciddi bir mesele (hele, AB’deki ekitap fiyat kontrolü davaları düşünüldüğünde).
Hep böyle ucuz mu olacak kitaplar? Hayır. Hala, promosyon aylarındayız. Ekitap okunurluğunun arttırılması için kitaplarımızın fiyatlarını minimal bir seviyede tutuyoruz. Zamanla, bugünün parasıyla, 10 Lira bariyerine yaklaşacağız. Ekitap fiyatlandırması, AB’deki tartışmaları anımsarsak, ciddi bir meseledir. Kağıt, nakliye, matbaa, aracı, toptancı, dağıtımcı gibi maliyetler olmayınca, 100 sayfalık kitapla 300 sayfalık kitabın fiyatınının nasıl belirleneceği bir sorundur. Bizim bu meseleye çözümümüz, telifli kitaplarla, editöryal kitaplar arasında ayrım yapmak ve telifli kitapları eşit fiyata satmak (şimdilik). Bu mesele üzerine daha fazla bilgi almak için, Apple’ın maruz kaldığı ekitap fiyat sabitleme davasıyla Google’un kütüphane dijitalleştirme projesinin hukuki boyutlarını incelemenizi öneririz.
Biraz detaya girmek gibi olacak ama Google ve Apple gibi, internet ve yazılım dünyasının tekelcileriyle neden çalışıyorsunuz? Bu soru önemli. Bir anlamda, Apple/Google’a maliyetimiz, bizim üzerimizden kazanacakları paradan daha fazla - zira kitaplarımız ucuz, bu şirketlerin komisyonları da Avro/Dolar üzerinde çok cüzi meblağlarda. Ancak, daha geniş kitlelere ulaşma amacıyla bunu yutkunarak da olsa sindirmeye çalışıyoruz. Ayrıca, ‘sadece’ bu büyük mecralarda satıyor da değiliz. Meseleye hassas ve politik yaklaşan okurlarımızın kitaplarımızı sitemizden alması bizi mutlu ediyor.
Ekitap okuyucu (e-book reader) alacağım, hangisini almalıyım? Siz neden satmiyorsunuz? En ucuzunu, eInk'lisini ve en az 5 inch ekranlı olanını almanızı öneririz. Biz, ekitap okuyucusu satışı işine bulaşmak istemiyoruz.
2015 öncesi ekitaplarınız pdf formatındayken, yeni kitaplarınız bu formatta satılmıyor. Neden? İlk yıllarda, ekitabın bilinirliğini arttırmak ve yaygınlığını sağlayabilmek için kitaplarımızı pdf formatında da sunduk. Ancak, 2015 yılında bunudan vazgeçtik. Kitaplarımızı artık sadece ePub ve bunun bir varyasyonu olan mobi formatında sunuyoruz. Eski kitaplarımızın pdf haline erişimi de 2017 başına kadar muhafaza ettik, ama sonra onu da kaldırdık.
İleri düzey internet ve bilgisayar kullanıcısıyım ve birçok icraatınızı epey avantgarde buluyorum. Sırada ne var? Teşekkürler. Birkaç uzun vadeli projemiz var. Bunlardan biri bir kitap yarışması ve ödülü düzenlemek. Belki duyurmak için erken ama Tayfun Gönül kitap ödülü vermeyi, bunu gelenekselleştirmeyi çok isteriz. Ayrıca, bir yandan da kimi STK’larla ortak yayın yapmak için de çalışıyoruz.
Dükkanınızda neden SSL yok? Temmuz 2018'den beri var.
Son güncelleme: Mart 2021